Skip to main content
Hvordan unngå svindel på Facebook

Hvordan unngå svindel på Facebook

Sist endret: 16. oktober 2020

Vet du hvordan du kan gjenkjenne svindel på Facebook? Og hva er phishing?

Hva betyr phishing?

Svindel på Facebook, mail eller andre sosiale medier foregår når noen oppretter falske kontoer eller hacker seg inn på eksisterende brukere eller sider for å lure deg til å gi fra deg personopplysninger som passord, fødselsdato og bankkortinformasjon, eller penger. Svindlerne utgir seg ofte for å være et kjent firma/organisasjon eller en personlig venn av deg.

Dette kalles “phishing”, fordi svindleren bruker lokkemat for å “fiske” til seg informasjon.

“Lokkematen” kan være at du har vunnet en million i et spill eller en konkurranse du kanskje ikke har hørt om en gang. Et annet eksempel er at du må gjøre noe for å unngå at du får virus eller at brukeren din blir slettet, som for eksempel å logge deg inn på en tjeneste for å gjøre dette. Klikker du på linken og logger deg inn i det som tilsynelatende ser ut som f.eks. Facebook, har du da gitt din innlogginsinformasjon til svindleren.

Dette er mye enklere enn å hacke seg inn på dataen eller kontoen din. Dessverre er det mange som biter på.

Du deler mye informasjon på nett

Svært mange er på Facebook, og så og si alle har en e-post. Derfor er det også populært å bruke for svindlere. På Facebook har du lagret mye personlig informasjon som fødselsdato, sivilstatus, arbeidsgiver og stillingstittel etc. Hvis noen får hacket seg inn på Facebookkontoen eller e-postkontoen din har denne personen også tilgang til hele din venneliste og kan utgi seg for å være deg.

All informasjon du legger ut på nett er potensielt tilgjengelig for alle. Men, har du et godt passord (med store og små bokstaver, tall og tegn) og unngår å melde deg på falske konkurranser etc, vil du være ganske godt beskyttet.

Hvordan se om noe er svindel på Facebook

Det finnes mange ting du kan se etter for å vurdere om noe er svindel eller ikke. Stol også på magefølelsen! Føles det ikke helt riktig, ta deg et lite øyeblikk og sjekk disse faretegnene.

1. For godt til å være sant

Skal Eplehuset trekke ut 1000 vinnere av en splitter ny iPhone? Eller skal et reisefirma dele ut gavekort på 50 000 kr å reise for? Er det for godt til å være sant, er det ofte det. Ta gjerne kontakt med firmaet direkte (gjennom nettsiden, e-post eller tlf) for å høre om konkurransen eller innlegget er ekte.

2. Ikke Verifisert side

Store aktører som Elkjøp, DNB og G-sport har et blått merke med hake bak navnet sitt. Dette er en bekreftelse fra Facebook om at siden er autentisk og at merkevaren står bak siden selv. Mange bedrifter har opplevd at andre har opprettet en side og utgitt seg for å være den merkevaren, for så å samle e-poster osv ved hjelp av en falsk konkurranse. Se derfor etter dette merket neste gang du ser store premier skal loddes ut.

verifisert side facebook

3. Mistenkelig link

I et forsøk på phishing-svindel sender svindleren ofte videre til en nettside. Du bør alltid først sjekke om URLen ser legitim ut. Feilstavinger er ofte brukt for å lure deg om du ikke ser nøye nok. Hvis noen utgir seg for å være Facebook og linken starter med www.facbook.com f.eks., er nok dette er forsøk på svindel. Det er ikke så lett å se at det mangler en “e” ved første øyekast. Det ville også være forsøk på svindel om linken var slik: www.facebook.svindelside.com, f.eks. Er linken et eneste rot av bokstaver og tall, er dette også et rødt flagg. For å se linken holder du musepekeren over linken uten å klikke, og nederst i venstre hjørne av nettleseren kommer en forhåndsvisning av linken.

4. Dårlig språk

Veldig mange som prøver seg på svindel bruker ikke mye tid på å oversette språket til norsk eller engelsk, og oftest går det nok bare gjennom Google translate. Er det mye skrivefeil og dårlig gramatikk er dette et dårlig tegn. Overdreven bruk av caps lock og utropstegn er også noe å se etter.

5. Trusler

Får du trusler om at brukeren din kommer til å slettes, at siden din blir stengt, eller at du får virus hvis du ikke utfører en handling bør du være kritisk til kilden. Seriøse firmaer kontakter deg vanligvis ikke med slike trusler, og hvis det for eksempel var en fare for at din bankkonto kunne bli sperret, ville nok banken ha ringt deg direkte.

6. Side eller profil med lite innhold

Hvis du tar deg tid til å titte innom siden eller profilen du mistenker, kan du se etter hvor mange likes siden har, eller antall venner og innlegg. Er siden eller profilen opprettet for en kort tid siden? Har en stor kjede bare noen hundre eller tusen likes?

7. Krever mye informasjon

Krever en konkurranse opplysninger som fødselsdato eller kortinformasjon bør du stoppe med en gang. Dette er opplysninger du ikke trenger å dele kun for å være med i en konkurranse for å vinne en iPhone, for eksempel.

8. Google it

Ofte hjelper det å søke i Google på det som står for å se om andre personer har skrevet noe om saken. Det gjorde vi nemlig da vi så dette innlegget under, og fikk raskt avklart det som svindel.

Eksempel på Facebook-svindel

eksempel på facebook svindel

Denne Facebooksiden delte et innlegg en av våre kunder hadde lagt ut på Facebook. De som har opprettet siden utgir seg for å være fra Facebook selv. I teksten står det blant annet (fritt oversatt): “SIKKERHETSADVARSEL! Siden din vil snart bli deaktivert fordi noen har rapportert innholdet ditt. Vennligst bekreft kontoen din her…”. Deretter følger en link til en side hvor du må fylle inn brukernavn, passord og fødselsdato.

Dette er en gjenganger på Facebook, i følge Emily i Facebooks hjelpeteam.

Hun sier følgende om denne typen svindel (fritt oversatt): Dette er en kjent phishing-svindel. Facebook vil aldri be deg om å verifisere passordet ditt hvis du allerede er innlogget. Facebook vil heller ikke sende deg melding, poste på veggen din, eller dele informasjon om deg på en side for å statere at siden din trenger verifisering eller har brutt retningslinjene. Du får kun meldinger på siden din i bannere på toppen av siden eller som meldinger inne i annonsekontoen.

svindelside

Slik ser siden ut om man klikker på linken. Her er det dårlig språk, og det mangler et punktum bak siste setning. I toppen ligger ikke logoen til Facebook, men en tekstboks hvor det står “Facebook”. Slike småting kan være tegn på at noen utgir seg for å være andre. Det er rett og slett slurv.

PS. Vi rapporterte inn siden og den er nå fjernet.

Hva kan jeg gjøre når jeg ser svindel på Facebook?

Når du ser svindel på Facebook, bør du rapportere det inn. Se veiledning på hvordan du rapporterer til Facebook her. Du bør også unngå å klikke på linken, og gjerne fortell dine venner om svindelen. Er du utsatt for den er det stor sannsynlighet for at dine venner også blir det.

Kontakt oss

Navn
E-post *
Telefon
Melding